Diareea se manifesta prin trei sau mai multe scaune pe zi, neformate sau lichide, care dureaza pana la 14 zile.1 In cazul sugarilor, diareea este indicata mai degraba de schimbarea consistentei scaunelor decat de numarul de scaune.1 Aceasta poate fi identificata cu usurinta, iar urmatoarele cazuri indica un sugar sanatos si nu trebuie confundate cu diareea:1,2
· Scaunele normale ale nou-nascutilor sunt moi si neformate
· Nou-nascutii au scaune dese, uneori chiar si dupa fiecare masa
· Sugarii alaptati au adesea scaune vascoase
Ce cauzeaza diareea la sugari?
La sugarii din intreaga lume, diareea este cauzata, de obicei, de infectarea cu un virus (Rotavirus, Norovirus) sau cu bacterii (Campylobacter, Salmonella3). Alte cauze ale diareei la sugari sunt parazitii, reactia la un medicament sau o boala rara precum fibroza chistica2. In oricare dintre aceste cazuri, diareea poate fi insotita si de varsaturi1, care ar putea creste riscul de deshidratare1. Deshidratarea reprezinta principalul risc asociat cu diareea, de aceea este important ca sugarii sa fie hidratati in permanenta.
Diareea ca simptom al alergiei la proteinele din laptele de vaca
Diareea este un simptom frecvent intalnit in cazul bebelusilor care sufera de
APLV. Bebelusii cu APLV prezinta de regula mai mult de un simptom, iar aceste simptome difera unul fata de altul.
Majoritatea sugarilor care sufera de APLV au cel putin doua simptome care afecteaza cel putin doua sisteme de organe7,8. Daca in afara de diaree sugarul prezinta oricare alte semne sau simptome asociate cu APLV4 (a se vedea mai jos), puteti folosi instrumentul de constientizare CoMiSS®10 pentru a puncta combinatia de simptome si pentru a evalua probabilitatea diagnosticului de APLV.
Semne si simptome specifice APLV4
· Gastrointestinale/ digestive: Varsaturi, reflux/ regurgitare, refuzul de a manca
· La nivelul sistemului respirator: Tuse cronica, stranut, wheezing, rinoree
· La nivel cutanat: Iritatie, dermatita atopica, urticarie, angioedem
· Generale: Falimentul cresterii, anafilaxie, insomnie, plans inconsolabil
INSTRUMENTUL DE CONSTIENTIZARE COMISS®
Instrumentul de consteintizare (CoMiSS)® pentru depistarea simptomelor legate de alergia la laptele de vaca10 este simplu, rapid si usor de folosit. Instrumentul a fost creat pentru a va ajuta sa depistati mai usor semnele si simptomele care ar putea indica alergia la laptele de vaca in randul sugarilor si copiilor de varsta mica.
Daca suspectati ca sugarul prezinta simptome care ar putea indica APLV, folositi instrumentul CoMiSS® pentru a recunoaste si asocia simptomele APLV.
ALTE SIMPTOME ALE APLV
Informatiile din aceasta sectiune sunt adresate exclusiv personalului medical si farmaceutic
Personal medical si farmaceutic?