Diareea

Diareea se manifesta prin trei sau mai multe scaune pe zi, neformate sau lichide, care dureaza pana la 14 zile.1 In cazul sugarilor, diareea este indicata mai degraba de schimbarea consistentei scaunelor decat de numarul de scaune.1 Aceasta poate fi identificata cu usurinta, iar urmatoarele cazuri indica un sugar sanatos si nu trebuie confundate cu diareea:1,2


·         Scaunele normale ale nou-nascutilor sunt moi si neformate

·         Nou-nascutii au scaune dese, uneori chiar si dupa fiecare masa

·         Sugarii alaptati au adesea scaune vascoase


Ce cauzeaza diareea la sugari?

La sugarii din intreaga lume, diareea este cauzata, de obicei, de infectarea cu un virus (Rotavirus, Norovirus) sau cu bacterii (Campylobacter, Salmonella3). Alte cauze ale diareei la sugari sunt parazitii, reactia la un medicament sau o boala rara precum fibroza chistica2. In oricare dintre aceste cazuri, diareea poate fi insotita si de varsaturi1, care ar putea creste riscul de deshidratare1. Deshidratarea reprezinta principalul risc asociat cu diareea, de aceea este important ca sugarii sa fie hidratati in permanenta.


Diareea ca simptom al alergiei la proteinele din laptele de vaca

Diareea este un simptom frecvent intalnit in cazul bebelusilor care sufera de APLV. Bebelusii cu APLV  prezinta de regula mai mult de un simptom, iar aceste simptome difera unul fata de altul.




Majoritatea sugarilor care sufera de APLV au cel putin doua simptome care afecteaza cel putin doua sisteme de organe7,8. Daca in afara de diaree sugarul prezinta oricare alte semne sau simptome asociate cu APLV4 (a se vedea mai jos), puteti folosi instrumentul de constientizare CoMiSS®10 pentru a puncta combinatia de simptome si pentru a evalua probabilitatea diagnosticului de APLV.


Semne si simptome specifice APLV4

·         Gastrointestinale/ digestive: Varsaturi, reflux/ regurgitare, refuzul de a manca

·         La nivelul sistemului respirator: Tuse cronica, stranut, wheezing, rinoree

·         La nivel cutanat: Iritatie, dermatita atopica, urticarie, angioedem

·         Generale: Falimentul cresterii, anafilaxie, insomnie, plans inconsolabil


Cum poate fi evaluat acest simptom cu instrumentul de constientizare CoMiSS®

·         Instrumentul CoMiSS® utilzeaza bine-cunoscuta scala Bristol de apreciere a scaunului10 pentru a evalua consistenta scaunului

·         Diareea trebuie evaluata doar daca dureaza mai mult de o saptamana

·         In plus fata de punctajul pentru scaun, daca oricare dintre urmatoarele semne sau simptome specifice APLV sunt prezente, atunci acestea trebuie evaluate prin folosirea instrumentului CoMiSS®. Acestea includ plans, regurgitare, afectiuni cutanate (dermatita atopica, urticarie) si simptome respiratorii

INSTRUMENTUL DE CONSTIENTIZARE COMISS®

Instrumentul de consteintizare (CoMiSS)® pentru depistarea simptomelor legate de alergia la laptele de vaca10 este simplu, rapid si usor de folosit. Instrumentul a fost creat pentru a va ajuta sa depistati mai usor semnele si simptomele care ar putea indica alergia la laptele de vaca in randul sugarilor si copiilor de varsta mica.



Daca suspectati ca sugarul prezinta simptome care ar putea indica APLV, folositi instrumentul CoMiSS® pentru a recunoaste si asocia simptomele APLV.


ALTE SIMPTOME ALE APLV


Bibliografie

1.    WHO. 2013. Diarrhoeal disease factsheet No.330. http://www.who.int/mediacentre/factsheets/fs330/en/ (Accessed April 2016)

2.    MedlinePlus. Diarrhoea in Infants  https://www.nlm.nih.gov/medlineplus/ ency/patientinstructions/000691.htm  (Accessed April 2016)

3.    Guarino A., et al. JPGN 2014;59:132–152

4.    Koletzko S., et al. J Pediatr Gastroenterol Nutr. 2012;55(2):221–9

5.    Hill D., et al. J Pediatr. 1986;109:270–6

6.    Iacono G., et al. N Engl J Med. 1989;339:1100–4

7.    Lifschitz C. and Szajewska H. Eur J Pediatr. 2015;174:141–50

8.    Høst A. Pediatr Allergy Immunol. 1994;5:1–36

9.    Vandenplas Y., et al. Acta Paed. 2015;104:334–9

10.  Lewis S. and Heaton K. Scand J Gastroenterol. 1997;32(9):920–4

NOTA IMPORTANTA: Organizatia Mondiala a Sanatatii recomanda ca femeile gravide si cele care tocmai au devenit mame sa fie informate despre avantajele si superioritatea alaptarii. Mamele ar trebui incurajate sa continue alaptarea chiar si atunci cand copiii lor au alergie la proteinele din laptele de vaca. Este necesar ca mama sa primeasca consiliere dietetica si sa excluda complet toate sursele de proteine din laptele de vaca, evitand consumul de produse lactate. Daca a fost luata hotararea de a alege o formula destinata unor scopuri medicale speciale pentru sugari, este important sa se respecte instructiunile de preparare de pe eticheta. Apa nefiarta, biberoanele nesterilizate sau prepararea incorecta a formulei pentru sugari pot duce la imbolnavirea acestuia. Depozitarea, manipularea, prepararea si hranirea incorecte pot avea efecte adverse pentru sanatatea sugarului. Alimentele destinate unor scopuri medicale speciale pentru sugari trebuie utilizate numai sub supraveghere medicala.

Share