Iritatie

Iritatia apare des si este foarte obisnuita la sugari. Pielea unui sugar trece prin mai multe schimbari si trebuie sa se adapteze in prima sa luna de viata, iar iritatia este doar o consecinta normala a acestui fapt. Majoritatea acestor schimbari nu au efecte daunatoare si se rezolva de la sine in primele patru saptamani, fara sa fie nevoie de tratament.1 Dermatita atopica este o iritatie frecvent intalnita si la sugari (a se vedea Dermatita atopica), insa aceasta se manifesta de obicei dupa expunerea la cel putin un alergen.


Cele mai frecvent intalnite iritatii la nou-nascuti sunt iritatiile tranzitorii veziculopustulare, fiind usor de diagnosticat din cauza aspectului lor distinctiv.1 Acestea includ:


  • Eritem toxic neonatal: cea mai obisnuita iritatie la nou-nascuti, prezenta in peste 70%2din cazuri
  • Acnee neonatala: afecteaza pana la 20% din nou-nascuti1
  • Melanoza pustulara tranzitorie neonatala: apare la 5% din nou-nascutii de culoare comparativ cu mai putin de 1% din toti nou-nascutii3,4

Alte iritatii generale includ:


  • Milia: pana la 50% din nou-nascuti sunt afectati si de obicei dispare in prima luna de viata5
  • Sudamina (eruptie cutanata cauzata de caldura): afecteaza pana la 40% din nou-nascuti si apare in general in prima luna de viata6
  • Dermatita seboreica: este o iritatie foarte frecvent intalnita si nu trebuie confundata cu dermatita atopica. Aceasta este caracterizata de eritem si cruste unsuroase si apare cel mai des pe scalp, fiind cunoscuta sub denumirea de „crusta de lapte”. Poate insa aparea si pe fata, urechi sau pe gat7




Ce cauzeaza iritatia la sugari?

Eczemele veziculopustulare la nou-nascuti sunt in general cauzate de infectii bacteriene, fungice sau virale, de exemplu Staphylococcus aureus, Candida albicans sau virusul Herpes simplex.3,8 Alergiile alimentare precum alergia la proteinele din laptele de vaca (APLV) sunt printre cele mai frecvent intalnite cauze ale iritatiei la sugari.


Iritatia ca simptom al alergiei la proteinele din laptele de vaca

Simptomele eruptiei cutanate reprezinta pana la 70% din toate simptomele APLV9 iar dermatita atopica este cea mai frecvent intalnita iritatie la sugarii cu APLV.

Semne si simptome specifice APLV

Majoritatea sugarilor cu APLV manifesta cel putin doua simptome care afecteaza cel putin doua sisteme de organe.10,11


Cunoasterea celor mai frecvent intalnite simptome ale APLV contribuie la diagnosticarea timpurie a APLV in randul sugarilor.


comiss-awareness

INSTRUMENTUL DE CONSTIENTIZARE COMISS®

Instrumentul de consteintizare (CoMiSS)® pentru depistarea simptomelor legate de alergia la laptele de vaca10 este simplu, rapid si usor de folosit. Instrumentul a fost creat pentru a va ajuta sa depistati mai usor semnele si simptomele care ar putea indica alergia la laptele de vaca in randul sugarilor si copiilor de varsta mica.



Daca suspectati ca sugarul prezinta simptome care ar putea indica APLV, folositi instrumentul CoMiSS® pentru a recunoaste si asocia simptomele APLV.


ALTE SIMPTOME ALE APLV


Bibliografie

1.    Connor NR. and McGaughlin MR. Am Fam Physician. 2008;77(1):56–60.

2.    Liu C., et al. Dermatology. 2005;210(4):269–272.

3.    Schachner L. and Press S. Pediatr Clin North Am. 1983;30(4):609–629

4.    Laude TA. Approach to dermatologic disorders in black children. Semin Dermatol. 1995;14(1):15–20.

5.    Paller A., et al. Clinical Pediatric Dermatology: A Textbook of Skin Disorders of Childhood and Adolescence. 3rd ed. 2006:737

6.    Feng E., et al. Cutis. 1995;55(4):213–216

7.    Janniger CK. Cutis. 1993;51(4):233–235

8.    Van Praag MC., et al. Pediatr Dermatol. 1997;14(2):131–143

9.    Koletzko S., et al. J Pediatr Gastroenterol Nutr. 2012;55(2):221–9

10.  Lifschitz C. and Szajewska H. Eur J Pediatr. 2015;174:141–50

11.  Høst A. Pediatr Allergy Immunol. 1994;5:1–36

NOTA IMPORTANTA: Organizatia Mondiala a Sanatatii recomanda ca femeile gravide si cele care tocmai au devenit mame sa fie informate despre avantajele si superioritatea alaptarii. Mamele ar trebui incurajate sa continue alaptarea chiar si atunci cand copiii lor au alergie la proteinele din laptele de vaca. Este necesar ca mama sa primeasca consiliere dietetica si sa excluda complet toate sursele de proteine din laptele de vaca, evitand consumul de produse lactate. Daca a fost luata hotararea de a alege o formula destinata unor scopuri medicale speciale pentru sugari, este important sa se respecte instructiunile de preparare de pe eticheta. Apa nefiarta, biberoanele nesterilizate sau prepararea incorecta a formulei pentru sugari pot duce la imbolnavirea acestuia. Depozitarea, manipularea, prepararea si hranirea incorecte pot avea efecte adverse pentru sanatatea sugarului. Alimentele destinate unor scopuri medicale speciale pentru sugari trebuie utilizate numai sub supraveghere medicala.

Share