Plansul este normal in procesul de dezvoltare al sugarilor in primele trei luni de viata si reprezinta principalul mod prin care acestia comunica atunci cand le este foame, cand le este somn, cand au dureri sau chiar cand sunt plictisiti.1,2
Definitia „plans inconsolabil”. este mai putin intalnita pentru indicarea plansului anormal. Definitia folosita cel mai des este „agitatie sau plans care dureaza mai mult de trei ore pe zi, mai mult de trei zile si pentru cel putin o saptamana”.3,4 Incidenta plansului inconsolabil este mare la sugarii de pana la trei luni si scade considerabil la cei cu varsta de peste sase luni.5 Daca un sugar plange mai mult de trei ore pe zi, mai mult de trei zile pe saptamana si pentru mai mult de trei saptamani, atunci este posibil ca acesta sa sufere de colici. (a se vedea plans/colici).
Ce cauzeaza crizele de plans la sugari?
Alergia la proteinele din laptele de vaca (APLV) poate cauza plans inconsolabil.6 Alte posibile simptome includ infectia la nivelul tractului urinar, boala de reflux gastroesofagian (BRGE), o boala virala si meningita bacteriana6 sau colici3 (a se vedea plans/colici).
Plansul inconsolabil ca simptom al alergiei la proteinele din laptele de vaca
APLV poate prezenta cateva manifestari clinice, care ar putea rezulta in plans inconsolabil la nou-nascuti si sugari.7
Semne si simptome specifice APLV
Majoritatea sugarilor care sufera de APLV manifesta cel putin doua simptome care afecteaza cel putin doua sisteme de organe.8,9
Cunoasterea celor mai frecvent intalnite simptome ale APLV contribuie la diagnosticarea timpurie a APLV in randul pacientilo.
INSTRUMENTUL DE CONSTIENTIZARE COMISS®
Instrumentul de consteintizare (CoMiSS)® pentru depistarea simptomelor legate de alergia la laptele de vaca10 este simplu, rapid si usor de folosit. Instrumentul a fost creat pentru a va ajuta sa depistati mai usor semnele si simptomele care ar putea indica alergia la laptele de vaca in randul sugarilor si copiilor de varsta mica.
Daca suspectati ca sugarul prezinta simptome care ar putea indica APLV, folositi instrumentul CoMiSS® pentru a recunoaste si asocia simptomele APLV.
ALTE SIMPTOME ALE APLV
Informatiile din aceasta sectiune sunt adresate exclusiv personalului medical si farmaceutic
Personal medical si farmaceutic?