De ce trebuie sa consumam fibre?
Consumul unei cantitati suficiente de alimente care contin fibre, este important pentru mentinerea unei
vieti sanatoase si pentru prevenirea anumitor boli.
3
Printre beneficiile consumului de fibre alimentare
putem aminti:
-
Ajuta la reglarea tranzitului intestinal.6
-
Ajuta la reglarea apetitului.6
-
Poate spori senzatia de satietate prin asigurarea optimizarii tranzitului intestinal.
-
Ajuta la controlul greutatii corporale.1,8,9
-
Datorita indicelui glicemic mai scazut al alimentelor bogate in fibre, acestea ajuta la
controlul glicemiei.3
-
A fost observata reducerea riscului de aparitie a diferitelor boli cronice datorita consumului
adecvat de fibre.7
-
Ajuta la mentinerea nivelului normal al colesterolului in sange.1
Cantitatea necesara zilnic de fibre
Pentru calcularea consumului zilnic necesar de fibre se poate utiliza tabelul de mai jos, recomandat de
Organizatia Mondiala a Sanatatii.3 Aportul consumului de lichide necesar este important pentru toate
cantitatile recomandate.
Pentru consumul zilnic de fibre recomandat poate fi utilizat Tabelul de alimentatie urmator. Acest
exemplu contine patru grupe de alimente principale si poate oferi o dieta echilibrata.
Referinte:
1.D hingra, D., Michael, M., Rajput, H. & Patil, R. T. Dietary fibre in foods: a
review. J. Food Sci. Technol. 49, 255–66 (2012) 2.Administration, U. S. F. and D. Nutrition Facts Label:
Dietary Fiber. Dietary Fiber 3.Samur, G. & Mercanlıgil, S. M. Diyet Posası ve Beslenme. (T.C. Sağlık
Bakanlığı Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü Beslenme ve Fiziksel Aktiviteler Daire Baskanlığı,
2008) 4.British Nutrition Foundation. Dietary fibre. Dietary fiber (2018).
https://www.nutrition.org.uk/healthyliving/basics/fibre.html. (Erisim tarihi: 01.10.2018) 5.Holscher, H.
D. Dietary fiber and prebiotics and the gastrointestinal microbiota. Gut Microbes 8, 172–184 (2017)
6.Slavin, J. Fiber and Prebiotics: Mechanisms and Health Benefits. Nutrients 5, 1417–1435 (2013)
7.Zhang, H., Wang, H., Cao, X. & Wang, J. Preparation and modification of high dietary fiber flour:
A review. Food Res. Int. 113, 24–35 (2018) 8.Karl, J. P. & Saltzman, E. The Role of Whole Grains in
Body Weight Regulation. Adv. Nutr. 3, 697–707 (2012) 9.Cook, C. M., Rains, T. M. & Maki, K. C.
Effects of Oats on Obesity, Weight Management, and Satiety. in Oats Nutrition and Technology 265–279
(John Wiley & Sons Ltd, 2013) 10.Ma, Y. et al. Dietary fiber intake and risks of proximal and distal
colon cancers. Medicine (Baltimore). 97, e11678 (2018) 11.Slavin, J. L. Position of the American
Dietetic Association: health implications of dietary fiber. J. Am. Diet. Assoc. 108, 1716–31
(2008).