Cand va pregatiti pentru operatie, este foarte important sa stiti ca aportul necesar de nutrienti poate reduce impactul interventiei asupra organismului si poate accelera procesul de vindecare.
Se estimeaza ca in fiecare an la nivel global au loc mai mult de 230 de milioane de interventii chirurgicale majore.¹ In plus, traumele asociate operatiilor sunt minime datorita tehnicilor moderne. Cu toate acestea, corpul pacientului trebuie sa se refaca: acesta apeleaza la resurse existente pentru a initia procesul de vindecare, prin diferite reactii. Nutritia poate accelera procesul de vindecare in numeroase moduri, prin oferirea de proteine si energie necesare organismului.
2
Nutritia adecvata inainte de operatie poate contribui la obtinerea unui rezultat mai bun. Studii clinice au demonstrat ca o dieta suplimentata cu nutrienti speciali poate imbunatati reactiile corpului si poate reduce numarul complicatiilor postoperatorii si in cazul pacientilor considerati bine hraniti.³ In functie de interventia chirurgicala, medicii vor decide daca pacientii trebuie sa ia o solutie nutritionala speciala pentru a le intari sistemul imunitar. Astfel de solutii contribuie, de asemenea, la scurtarea periodei de internare.⁴
Nutritia are un rol important si dupa operatie, pentru a permite pacientilor sa-si reia rutina de zi cu zi cat mai repede posibil. Este important sa asigurati organismului aportul necesar de nutrienti, pentru a grabi procesul de vindecare, indiferent daca pacientii pot manca singuri sau daca trebuie hraniti prin sonda. ⁴ La Nestlé Health Science, suntem perfect constienti de impactul terapiilor nutritionale asupra organismului. Acesta este motivul pentru care am creat formule speciale pentru departamentul de chirurgie.
1. Weiser TG, Regenbogen SE, Thompson KD. An estimation of the global volume of surgery: a modelling strategy based on available data. Lancet. 2008;372(9633):139-44.
2. Ljungqvist O, Dardai E, Allison SP. Basics in clinical nutrition: perioperative nutrition. E-SPEN, the European e-Journal of Clinical Nutrition and Metabolism. 2010;e93-6.
3. Windsor A, Braga M, Martindale R. Fit for surgery: an expert panel review on optimizing patients prior to surgery, with a particular focus on nutrition. Surgeon. 2004;2(6):315-9.
4. Martindale RG, McClave SA, Taylor B, Lawson CM. Perioperative nutrition: what is the current landscape? JPEN J Parenter Enteral Nutr. 2013;37(5 Suppl):5S-20S.