Plansul si colicile

Plansul este ceva normal in procesul de dezvoltare al bebelusilor si reprezinta principalul mod prin care acestia comunica atunci cand le este foame, sunt agitati, au dureri sau cand sunt plictisiti. Este normal ca un bebelus sa planga aproximativ doua ore in fiecare zi, insa acest lucru nu ar trebui sa dureze peste varsta de 6 saptamani.

Colicile reprezinta plansul nejustificat si perioadele de suferinta/stres care apar la bebelusii sanatosi si bine hraniti. Acestea sunt de scurta durata si au loc atunci cand bebelusul are cateva saptamani. In general, colicile la bebelusi dispar pana la varsta de 5 luni.


  • Printre simptomele colicilor se regasesc picioarele ghemuite, pumnii inclestati si muschii abdominali tensionati
  • Colicile la bebelusi urmaresc un tipar de trei elemente

DE CE ARE BEBELUSUL COLICI?


Expertii din domeniul sanatatii inca nu stiu de ce doar unii bebelusi sufera de colici.


Iata cateva posibile cauze ale simptomelor colicilor:


Alte simptome ale alergiei la proteinele din laptele de vaca


NOTA IMPORTANTA: Organizatia Mondiala a Sanatatii recomanda ca femeile gravide si cele care tocmai au devenit mame sa fie informate despre avantajele si superioritatea alaptarii. Mamele ar trebui incurajate sa continue alaptarea chiar si atunci cand copilul ei are alergie la proteinele din laptele de vaca. Este necesar ca mama sa primeasca consiliere dietetica si sa excluda complet toate sursele de proteine din laptele de vaca, evitand consumul de produse lactate. Daca a fost luata hotararea de a alege o formula destinata unor scopuri medicale speciale pentru sugari, este important sa se respecte instructiunile de preparare de pe eticheta. Apa nefiarta, biberoanele nesterilizate sau prepararea incorecta a formulei pentru sugari pot duce la imbolnavirea acestuia. Depozitarea, manipularea, prepararea si hranirea incorecte pot avea efecte adverse pentru sanatatea sugarului. Alimentele destinate unor scopuri medicale speciale pentru sugari trebuie utilizate numai sub supraveghere medicala.

Share