CE SUNT ALERGIILE ALIMENTARE?
TOTUL DESPRE APLV
Bebelusii nascuti in cadrul unei familii cu istoric alergic vor fi mai predispusi la dezvoltarea alergiilor mai tarziu in viata. Bebelusul este de doua ori mai predispus la dezvoltarea unei alergii daca unul dintre parinti sufera de alergii, in comparatie cu bebelusul ai caror parinti nu sufera de alergii. Prezenta alergiilor in randul membrilor familiilor ofera un indiciu in depistarea bebelusilor cu alergie. Cu toate acestea, majoritatea bebelusilor care sunt diagnosticati cu APLV nu au istoric de alergii in familie.
APLV este o alergie alimentara provocata de sistemul imunitar al bebelusului, ce reactioneaza la proteinele din laptele de vaca. APLV poate aparea dupa ce bebelusul a consumat produse care contin proteine din lapte de vaca – are loc o reactie la nivelul sistemului imunitar si astfel apar simptome alergice.
S-au identificat cativa factori care pot provoca aparitia APLV la bebelusul dvs. , (inclusiv transmiterea ereditara si sistemul imunitar specific bebelusului). Cu toate acestea, motivele pentru aparitia APLV difera de la bebelus la bebelus si nu trebuie sa excludeti laptele din dieta acestuia decat daca a fost diagnosticat cu APLV.
In spatele APLV se afla diferite mecanisme care au la baza reactia sistemului imunitar al bebelusului atunci cand intra in contact cu proteinele din laptele de vaca: IgE mediate (mediate de anticorpi) si non-IgE mediate (nu sunt mediate de anticorpi). Simptomele IgE mediate ale APLV pot aparea la cateva minute de la digerarea proteinelor din laptele de vaca si se manifesta prin eruptii cutanate (cunoscute si sub numele de urticarie), umflarea buzelor si pleoapelor, voma si respiratie suieratoare. Simptomele APLV nemediate IgE apar dupa cateva ore de la digerarea proteinelor din laptele de vaca si se manifesta prin simptome la nivelul intestinului si al pielii. In functie de simptomele observate si de mecanismul care sta la baza alergiei, medicul dvs. va efectua diferite teste pentru diagnosticare.
PASII SPRE DIAGNOSTICAREA APLV
Simptomele pot fi descurajatoare, insa APLV poate fi usor gestionata cu ajutorul unei diete adecvate. In acest caz, diagnosticarea din timp este foarte importanta. Primul lucru pe care trebuie sa-l faceti atunci cand observati orice simptom care ar putea fi legat de APLV este sa va pastrati calmul. Discutati cu medicul dvs., iar acesta va va spune ce trebuie facut pentru a obtine diagnosticul cert. Accesati link-urile de mai jos pentru informatii despre diagnosticarea APLV si despre cele mai frecvent intalnite semne si simptome ale APLV.
Aflati mai multe despre cele mai frecvent intalnite semne si simptome ale APLV
VERIFICARE SIMPTOME
Aflati mai multe despre diagnosticarea APLV
JURNAL DE SIMPTOME
NOTA IMPORTANTA: Organizatia Mondiala a Sanatatii recomanda ca femeile gravide si cele care tocmai au devenit mame sa fie informate despre avantajele si superioritatea alaptarii. Mamele ar trebui incurajate sa continue alaptarea chiar si atunci cand copiii lor au alergie la proteinele din laptele de vaca. Este necesar ca mama sa primeasca consiliere dietetica si sa excluda complet toate sursele de proteine din laptele de vaca, evitand consumul de produse lactate. Daca a fost luata hotararea de a alege o formula destinata unor scopuri medicale speciale pentru sugari, este important sa se respecte instructiunile de preparare de pe eticheta. Apa nefiarta, biberoanele nesterilizate sau prepararea incorecta a formulei pentru sugari pot duce la imbolnavirea acestora. Depozitarea, manipularea, prepararea si hranirea incorecte pot avea efecte adverse pentru sanatatea sugarului. Alimentele destinate unor scopuri medicale speciale pentru sugari trebuie utilizate numai sub supraveghere medicala.
Informatiile din aceasta sectiune sunt adresate exclusiv personalului medical si farmaceutic
Personal medical si farmaceutic?