“Oare este alergie la proteinele din laptele de vaca sau alta alergie alimentara?„

Daca v-ati pus aceasta intrebare este bine sa stiti ca medicul este cel mai in masura sa va raspunda. Nestlé Health Science va vine in ajutor cu câteva informatii referitoare la  alergia la proteinele din laptele de vaca (APLV) pentru a va fi mai usor sa identificati

semnele si simptomele pentru care ar trebui sa consultati medicul pediatru.

Nu lasati alergia la proteinele din laptele de vaca sa afecteze sanatatea bebelusului si linistea dvs. si a familiei.

Dintre toate alergiile alimentare ale sugarilor, alergia la proteinele din lapte de vaca este cea mai des intalnita si afecteaza 3% dintre sugari.

Mai jos veti gasi opt alergeni care provoaca aproximativ 90 la suta din toate reactiile alergice la produsele alimentare la copii.

Alergiile alimentare reprezinta un drum plin de obstacole pentru dvs. si bebelusul dvs.

Sugarii si copiii mici pot suferi de alergii alimentare multiple, nu doar de alergie la proteinele din laptele de vaca.

Alergiile alimentare si hipersensibilitatea alimentara non-alergenica (intolerante) pot reprezenta o adevarata provocare pentru dvs. si bebelusul dvs., iar procesul de diagnosticare poate fi unul lung si anevoios.

Pentru un diagnostic corect si pentru o recomandare adecvata de nutritie, consultati mereu medicul.

Nu uitati!

CEA MAI SIGURA SURSA DE INFORMARE PENTRU ORICE

PROBLEMA LEGATA DE SANATATEA COPILULUI DVS. ESTE

MEDICUL SPECIALIST.

Ce este alergia la proteinele din laptele de vaca?

Dintre toate alergiile alimentare ale sugarilor, alergia la proteinele din lapte de vaca (sau APLV) este cea mai des intâlnita si afecteaza 3% dintre sugari in primul an de viata. Din fericire, aproximativ jumatate dintre sugarii cu simptome de APLV scapa de alergie dupa primul an de viata si doua treimi dupa vârsta de 2 ani. Realizam cât de dificila si de ingrijoratoare este, pentru parinti, faza de debut a acestei alergii. Alergiile alimentare precum APLV pot afecta pe oricine, dar sugarii cu istoric familial alergic sunt mai predispusi sa o manifeste. Alaptarea exclusiva in primele luni de viata este cea mai buna optiune pentru alimentatia bebelusului dvs., ajutând la scaderea riscului aparitiei  diverselor afectiuni (alergii, infectii, boli metabolice, etc.). APLV poate aparea atunci când sistemul imunitar al bebelusului reactioneaza excesiv la proteinele din laptele de vaca. Daca este alaptat, APLV poate aparea prin transferul de proteine de la mama la sugar prin laptele matern. Daca este hranit cu formule pentru sugari, fenomenul are loc din cauza proteinelor din laptele din formula. In ambele cazuri, sistemul imunitar percepe aceste proteine ca fiind straine si, intr-o incercare de a se apara, organismul secreta o serie de substante de exemplu, histamine. Acestea provoaca aparitia simptomelor alergice ale bebelusului dvs. Aceste simptome pot aparea imediat dupa ingerarea proteinelor din lapte de vaca, sau dupa câteva ore sau zile. Totul depinde de natura reactiei alergice.

SA PUNEM CAPAT MITULUI

Alergia la proteinele din laptele de vaca si intoleranta la lactoza sunt doua lucruri total diferite! Cu toate ca anumite simptome sunt similare, intoleranta la «glucidul» lactoza este incapacitatea de a digera lactoza ce se gaseste atât in laptele de vaca, cât si in laptele matern, in timp ce APLV este o reactie imunologica exagerata a organismului la anumite «proteine» din aceste tipuri de lapte. Mai mult de atât, intoleranta la lactoza in primii 3 ani de viata se poate intâlni, chiar si in cazul sugarilor ce sufera de APLV.

Afla mai multe
Inchide

CE SIMPTOME SUNT SPECIFICE ALERGIEI LA PROTEINELE DIN LAPTELE DE VACA?

Ca parinti, stiti când micutul dvs. este nefericit sau când sufera. Pentru ca alergiei la proteinele din laptele de vaca i-au fost asociate atât de multe simptome, gasirea cauzei discomfortului bebelusului poate fi o adevarata provocare. Mai mult de atât, fiecare caz de APLV este unic, asa ca va recomandam sa aveti in vedere toate simptomele posibile si sa informati medicul referitor la prezenta acestora.

Semnele si simptomele APLV* se impart in 4 categorii:

symptoms-abstract-block

PROGRAMATI-VA o vizita la medic pentru a vedea daca simptomele bebelusului dvs. indica APLV.


Exista solutii nutritionale in cazul in care bebelusul dvs. a fost diagnosticat cu alergie la proteinele din laptele de vaca.


Vestea buna este ca, odata diagnosticata, APLV este mult mai usor de gestionat. Este important sa cereti ajutor profesionist cât mai repede posibil pentru ca bebelusul dvs. sa primeasca din timp formula pentru sugari adecvata, daca nu este alaptat. In felul acesta, veti fi siguri ca micutul dvs. primeste toti nutrientii necesari unui stil de viata sanatos.

 

Atunci cand discutati cu medicul dvs., trebuie sa aveti in vedere anumite aspecte pentru a gestiona optim APLV:

Alaptarea: daca bebelusul dvs. este alaptat si prezinta simptome de APLV, se recomanda sa continuati alaptarea; conditia este sa evitati consumul de produse lactate pentru ca fragmente din proteinele din lapte pot ajunge la bebelusul dvs. prin laptele matern. Discutati cu medicul dvs. pentru a vedea ce suplimente alimentare cu calciu (si altele) puteti lua ca sa va asigurati doza zilnica de nutrienti pe care ati fi luat-o in mod normal din produsele lactate.


Formule speciale pentru sugari: daca bebelusul dvs. este hranit cu formule pentru sugari, trebuie sa stiti ca exista doua tipuri de formule potrivite pentru sugarii cu APLV:


Formula extensiv hidrolizata (eHF): contine proteine obtinute prin hidrolizarea  proteinelor din lapte de vaca. Proteinele din lapte devin mici particule care sunt mai putin alergenice decat formulele bazate pe lapte cu proteine intacte. Pentru majoritatea  sugarilor si copiilor mici, aceasta formula este eficienta si bine tolerata.


Formula pe baza de aminoacizi (AAF): contine aminoacizi (structura de baza a proteinelor). AAF se recomanda atunci cand bebelusul are o alergie puternica sau atunci când simptomele nu se amelioreaza cu ajutorul formulei eHF.

medicul

ESTE IMPORTANT sa intrebati mereu medicul dvs. inainte sa schimbati dieta bebelusului dvs.


PREGATITI-VA PENTRU VIZITA LA MEDIC
Odata diagnosticate, simptomele de APLV pot fi usor de gestionat. Te poti pregati pentru vizita la medic completand chestionarul ” Jurnalul APLV al bebelusului meu”

Descarca:” Jurnalul APLV al bebelusului meu”



NOTA IMPORTANTA: Organizatia Mondiala a Sanatatii recomanda ca femeile gravide si cele care tocmai au devenit mame sa fie informate despre avantajele si superioritatea alaptarii. Mamele ar trebui incurajate sa continue alaptarea chiar si atunci cand copiii lor au alergie la proteinele din laptele de vaca. Este necesar ca mama sa primeasca consiliere dietetica si sa excluda complet toate sursele de proteine din laptele de vaca, evitand consumul de produse lactate. Daca a fost luata hotararea de a alege o formula destinata unor scopuri medicale speciale pentru sugari, este important sa se respecte instructiunile de preparare de pe eticheta. Apa nefiarta, biberoanele nesterilizate sau prepararea incorecta a formulei pentru sugari pot duce la imbolnavirea acestuia. Depozitarea, manipularea, prepararea si hranirea incorecte pot avea efecte adverse pentru sanatatea sugarului. Alimentele destinate unor scopuri medicale speciale pentru sugari trebuie utilizate numai sub supraveghere medicala.

Share