Tulburari Gastrointestinale
Alterarea functiei gastrointestinale (GI) se manifesta prin simptomatologie variata de la reflux la constipatie, iar severitatea si intervalul de timp difera in functie de persoana. Terapia nutritionala adecvata are un rol important si contribuie la imbunatatirea starii generale de sanatate si a calitatii vietii copilului.1,3
Alterarea functiei gastrointestinale se manifesta la copii printr-o serie de afectiuni care pot afecta orice zona a tractului digestiv, de la esofag si stomac pana la intestinul subtire, colon si rect.2

Printre afectiunile gastrointestinale care pot cauza alterare se numara: refluxul gastroesofagian, diareea acuta sau cronica, constipatia si alergia/ intoleranta la proteinele din laptele de vaca sau soia. Cu toate ca este o problema îngrijoratoare, simptomele acestor boli, spre exemplu cele ale refluxul gastroesofagian, pot fi ameliorate în majoritatea cazurilor prin terapii nutritionale.1,2,4


Hrana pe care o consumam este digerata cu ajutorul tractului gastrointestinal. Copilul care sufera de alterarea functiei tractului gastrointestinal este mai predispus la deficiente nutritionale din cauza riscului crescut de malabsorbtie sau maldigestie.3 Acesta este si motivul pentru care avem ca obiectiv principal statusul nutritional al acestor copii. Aportul optim de nutrienti contribuie la sprijinirea procesului normal de crestere si dezvoltare, precum si la imbunatatirea starii generale de sanatate. In cazul copiilor aflati la terapie intensiva, de exemplu, aportul optim de nutrienti poate accelera procesul de insanatosire si poate scurta durata internarii.3

La Nestlé Health Science, suntem implicati activ in cercetarea si dezvoltarea unor terapii nutritionale specifice, care se adreseaza nevoilor individuale ale copilului. In cazul sugarilor si copiilor cu alterarea functiei tractului gastrointestinal, aceste nevoi sunt specifice afectiunii pe care o au. Am dezvoltat o gama variata de solutii terapeutice cu gust placut, pentru a acoperi nevoile nutritionale variate ale copiilor si pentru a asigura acceptarea produselor.


1. http://s3.gi.org/patients/gihealth/pdf/pediatric.pdf. Accessed December 2014.
2. http://www.theportlandhospital.com/children/specialties/gastroenterology/. Accessed December 2014.
3. http://www.nestlenutrition-institute.org/News/Pages/Nutritional-management-of-children-with-gastrointestinal-Impairment%E2%80%93key-to-clinical-outcome.aspx. Accessed December 2014.
4. http://www.niddk.nih.gov/health-information/health-topics/digestive-diseases/ger-and-gerd-in-infants/Pages/facts.aspx. Accessed December 2014.

Afla mai multe
Inchide
Refluxul afecteaza mai mult de 50% dintre bebelusi in primele 3 luni de viata.1
Vestea buna este ca simptomele refluxului gastroesofagian pot fi ameliorate prin schimbari in dieta. 

Respectati orarul de somn¹

Respectati orarul de somn¹

Somnul este important atat pentru sugari, cat si pentru parinti. Stabiliti un orar de somn si respectati-l in fiecare noapte pentru a va asigura ca va odihniti suficient. Asigurati-va ca bebelusul care sufera de reflux gastroesofagian sta intr-o pozitie confortabila si cu spatele sprijinit in pozitie verticala atunci cand il adormiti, pentru a-l linisti si pentru a minimaliza simptomele pe care le resimte.
1.      http://www.healthline.com/health/gerd/infants-sleeping Accessed December 2014.
Mentineti motilitatea¹

Mentineti motilitatea¹

Constipatia la copii poate avea mai multe cauze. Printre acestea se numara si stresul cauzat de invatarea la olita, lipsa de lichide sau miscari reduse ale intestinului. Consultati un medic pediatru in cazul in care copilul nu a avut cel putin un scaun la doua zile, daca scaunele sunt dureroase si necesita efort suplimentar pentru a fi eliminate sau daca observati sange in scaun.
1.      http://www.webmd.com/children/features/digestive-doctor Accessed December 2014.
Sfatuiti-va intotdeauna cu un specialist¹

Sfatuiti-va intotdeauna cu un specialist¹

Diareea, constipatia sau refluxul sunt probleme digestive frecvent intalnite la copii si de multe ori sunt inofensive. Astfel, schimbarea dietei este prima masura pe care ar trebui sa o luati. Recomandam consultarea unui medic daca simptomele dureaza mai mult decat ar trebui sau in cazul in care copilul scade in greutate. De asemenea, este foarte important sa cereti sfatul unui specialist inainte de a modifica in mod semnificativ dieta copilului.
1.      http://www.webmd.com/children/features/digestive-doctor Accessed December 2014.

Share